• Sugen på gå kurs?

  09 jun, 2017
  Hej!

  Har du gått i tankarna kring att du kanske ska vidareutbilda dig men inte riktigt tagit tag i det än? Har ni pratat i teamet och kanske vill göra något tillsammans en eller skicka en av er för att fördjupa ännu mer inom ett ämne?

  Vi har kurserna för dig!  Nedan är ett kort utdrag av några av våra populäraste kurser. 
  Klicka på respektive rubrik så kommer du till vår kurssida om du vill veta mer.
  Du kan även se vår kalender över när kurserna startar, glöm inte att vi även kan köra dom företagsinternt och komma till ditt företag och hålla kursen för en grupp hos er. Kontakta info@kravxperts.se om du vill veta mer!

  Agila kravresan
  Agila kravresan består av fyra kunskapsetapper, som tillsammans ger dig kunskap om hur man arbetar med krav vid agil utveckling.  Agila kravresan motsvarar en tredagars kurs fördelad på fyra tillfällen. Utbildningen är till för dig som arbetar som kravanalytiker eller kravledare i Agila projekt. Inlärningen bygger på att uppleva kunskapen enligt Kunskapsresans koncept, alla deltagare är aktiva i de olika utbildningsmomenten.

  Workshopresan
  En kunskapsresa för workshopledare
  Workshopresan består av fyra kunskapsetapper som tillsammans ger dig den grund du behöver för att kunna leda workshops.
  Kunskapsresan är till för dig som vill utvecklas vidare i din workshopledarroll eller för dig som precis kommer att börja fungera som workshopledare. Kunskapsresan passar även för andra som arbetar med att leda grupper på möten för att skapa ett resultat. Till exempel linjechefer, projektledare, kravställare, beställare och modellerare.
  Inlärningen bygger på att uppleva kunskapen, detta är ingen kurs Ingående etapper och kunskapsmål.
  Workshopresan består av följande delmoment, etapper, där varje etapp har ett eget kunskapsmål. Alla etapper består till största delen av praktiska övningar.

  Kravanalysresan
  Kravanalysresan består av fyra kunskapsetapper, som tillsammans ger dig den grund du behöver för att kunna arbeta som kravanalytiker. Kravanalysresan motsvarar en tredagars kurs fördelad på fyra tillfällen. Utbildningen är till för dig som vill utvecklas i din roll som kravanalytiker eller som nu vill börja arbeta som kravledare.
  Inlärningen bygger på att uppleva kunskapen enligt Kunskapsresans koncept, alla deltagare är aktiva i de olika utbildningsmomenten.

  Beskrivning
  I rollen som kravanalytiker ingår att starta upp kravarbetet, arbeta fram de övergripande och detaljerade kraven samt att kvalitetssäkra och överlämna kraven. Som kravanalytiker är det viktigt att ha helhetsperspektivet, från verksamhetsprocesser till realiserade krav.
  Du kommer att få jobba praktiskt med alla delar utifrån ett genomgående exempel.

  Användningsfallsresan
  Syftet med användningsfallssresan är att ge all den kunskap som behövs för att kunna jobba praktiskt med användningsfall. Deltagarna får prova på alla delar runt ett användningsfall, vad det är, hur man hittar och skapar användningsfall, och hur man dokumenterar resultatet.

  Hoppas vi hörs!
  / KravXperts


 • Innovation

  11 maj, 2017  För några veckor sedan så följde jag med ett gäng utvecklare på ett Hackaton med ett tema Innovation. Det var intressant att se att det görs en del kring AI och att det också finns här i Stockholm. På plats så fick jag träffa en robot vid namn Robyn. Ja vi har ju redan robotdammsugare och robothjälpare inom vården som kan mata patienter, men nu går det ett steg längre och roboten blir mer och mer lik en människa.

  Det finns en robot som är lik en skyltdocka och som kan ändra utseende och ansiktsuttryck. Den kan prata och blir mer och mer lik en människa. Just den här roboten ovan är från företaget Furhat. En robot som kan användas till mycket, som hjälpmedel vid funktionsnedsättning eller en kompis?! Roboten är redan här! Det är ett nytt gränssnitt som kan ersätta mobilen eller din dator.

  Det handlar om innovationer och om att hitta tillämpningar för roboten. Det är just nu hett på marknaden att vara innovativ. Alla diskuterar det, nu är inte digitalisering modeordet längre, nu är det innovationer.

  Vad ska du då tänka på som kravhanterare? Det är klart att det blir roligt med alla nya tillämpningar, alla nya innovationer som kommer den närmaste tiden. Tänker på den exponentiella kurvan som finns inom innovationer. Det kommer att generera nya innovativa workshopar, många företag och myndigheter skapar nu sina innovationscenter. Det kommer att bli en hel del förändringsarbete i det här och förändrade synsätt. Det kommer också att ta kraft från det traditionella och att du behöver ett öppet men också kritiskt synsätt. Själv ser jag gärna tillämpningar inom vården eller för mänsklighetens bästa, tillämpningar som kan hjälpa oss. Vill ju gärna tro på att den nya tekniken innebär det bästa, att den kan hjälpa exempelvis personer med funktionsnedsättningar i vardagen och att den inte ersätter mänsklig kontakt.

  Jobbar du med mer traditionella tillämpningar eller digitalisering, så då ska du fundera över de icke funktionella kraven, kraven på säkerhet, kraven på arkitektur, på vilka programvaror ni väljer ut till olika skikt. Det som nu är en vanlig mobil, PC eller en platta kanske i framtiden är en robot eller något helt annat.

  Om du själv vill vara med och tävla kring innovationer så finns http://www.pts.se/innovation en tävling just nu som PTS och Arbetsförmedlingen har utlyst och som pågår till juni i år.  

  Ops, nu är framtiden redan här. 

  // Margareta, KravXperts

 • Kravnätet 22 februari

  11 apr, 2017

  Artificiell intelligens – Var det heta ämnet vi arbetade med på Kravnätet den 22 februari. Karl Dickson bjöd på en fantastisk inspirerande föreläsning om ämnet. För att fånga upp deltagarnas kreativitet efter föreläsningen så fanns det fyra stationer med olika frågeställningar som alla fick röra sig fritt emellan, konceptet Open Space. Stationerna berörde både nutid och framtid.

  En kväll full av öppna dialoger och spännande reflektioner. Insikter om möjligheter och utmaningar.
  Enligt min mening var det en superhärlig kväll med hög energi och att samtidigt få möjligheten att fånga upp allas tankesnurror gav en extra guldkant till kvällen.

  Feedbacken vi fick tillbaka ”En av de roligaste kvällarna på Kravnätet” – Det är helt ovärderligt och nu har vi ett mål att alltid toppa det.

  Mitt namn är Linda, snart är det dags för mig att kliva ut som konsult. Efter tre fullspäckade månader med otroligt mycket lärdom. Kunskapen som nu har landat i kroppen, kunskapen som snart kommer sätta sig i muskelminnet.

  Jag kommer från en bransch där förändringar sker ständigt och att agera på en handvändning var en del av vardagen. En egenskap jag blivit rikare är att kunna fatta beslut snabbt och det anser jag ligger till min fördel inom krav. Telekom – en bransch där jag har fått möta människor från alla världens hörn. Där kom jag i första gången kontakt med kravarbete, utan att egentligen vara medveten om det.

  Under min utbildning till diplomerad kravarkitekt har bitarna fallit på plats. 1+1 har blivit 2. Helt fantastiskt vad mycket kunskap man kan besitta och samtidigt inte ha någon aning om det.

  Min tidigare arbetslivserfarenhet har skapat en ödmjukhet hos mig, då jag arbetat mycket med människor. En ödmjukhet som gör att jag är nyfiken inför varje möte med individen. • Prova på!

  13 mar, 2017

  Afternoon Tea/frukostmöte och ”prova-på” KravXperts kurser. Det var så jag verkligen förstod att här vill jag vara, vilket bra koncept! 

  Att få känna på kursen innan man bokar in sig på en av ”resorna”, som KravXperts kallar sina kurser, lite som att testa plagget i butik innan du köper det. Jag rekommenderar verkligen dig som går i tankarna och funderar på ifall du ska gå en av KravXperts resor, kom på en av våra ”prova-på” möten, testa konceptet och känn på, du kommer inte ångra dig och även om du inte väljer att gå en kurs sen, ja då har du åtminstone fått lite mer inblick och kunskap kring ämnet och dessutom fått äta lite smarrigt på vägen.
  Nästa gång du har chansen att gå är den 26 april, läs mer här.

  Vem är då jag som rekommenderar dig att komma på våra prova-på möten?

  Sara heter jag och jag är helt såld på krav!
  Jag startade min karriär inom IT på ett fiberföretag som 2nd line support, jag hjälpte kunder komma igång med fiber som det företaget jag jobbade för dragit in i deras hem och startade igång internet hos kunder och felsökte om något gick fel.
  När jag kände att jag var klar med det lyfte jag mina vingar och började jobba för ett IT-konsult företag och skötte de administrativa delarna där kring konsulterna.
  Jag passade även på att flytta till vårt grannland Norge och fortsatte jobba för samma företag där och växte mer som person och blev både ett språk och kunskap rikare.
  Jag är ständigt hungrig på mer lärande så när jag såg att Nackademin hade en utbildning som hette Kravanalytiker nappade jag direkt. Att kombinera min administrativa sida från verksamheten och vara länken i mellan utveckling eftersom jag även förstår den tekniska biten var ju perfekt, att ha många bollar i luften och fungera som spindeln i nätet är min styrka!

  KravXperts hittade mig i skolbänken när Kerstin var min lärare och jag erbjöds att göra min praktik hos dom, vilken ära jag kände. Dom är ju experter på krav, jag körde på som tåget och här är jag kvar nu efter att jag tog min certifiering i REQB och examen från yrkeshögskolan. DKA är min chans att fördjupa mig ännu mer i kravmetoder, modeller, agilt och verkligen bli en specialist ut i fingertopparna.

  Välkomna att följa mig i min resa!

  / Sara 

 • Vilken satsning!

  07 mar, 2017

  KravXperts Diplomerad Kravarkitektutbildning, vilken satsning!

  Föreställ dig visionen, kreativiteten och drivkraften som ligger bakom denna satsning.
  Det högre syftet, att lyfta professionen och belysa kravrollens viktiga funktion i IT-projekt.

  Vilket mod och vilja att utveckla företaget! En ny roll ”Kravarkitekt” att sätta på Sverigekartan. Att våga tänka nytt och se helheten utifrån kravarbetets perspektiv, för att göra kravprocessen ännu mer värdeskapande och för att bidra till att öka kundnyttan.

  Det är vad jag föreställde mig när jag första gången träffade Kerstin, Ann och Agneta.

  Beslutet att hoppa på programmet gjorde jag på stående fot, den här resan ville jag verkligen vara med på!

  Vem är jag då?

  Lotta heter jag och jag kommer från läkemedelsbranschens affärs- och IT-verksamhet. Bland de olika IT-projekt jag deltagit i har jag haft rollerna beställare, kravledare, analytiker och projektledare. Jag vet inte om du kommer ihåg (eller var med på den tiden), då det var populärt att outsourca IT-verksamheten och man sa upp all IT personal.

  Jag minns det väl med ett leende på läpparna. Jag fick ett erbjudande att sluta med en rejäl summa pengar i min hand. Jag tog steget och gjorde en karriärsvändning. Jag genomförde en coach-certifiering och hoppade på en coachkarriär som egen företagare. Det ledde till uppdrag inom utbildning, föreläsningar, coaching på verksamhetsutveckling och individer på alla möjliga nivåer.

  När metoden Lean korsade min väg väcktes min entusiasm och nyfikenhet. Detta gjorde att jag tog en anställning i en organisation för att få praktisk erfarenhet med ”Lean-thinking”, där bl.a. ”Kanban” fungerade i praktiken. Så på den vägen är det.

  Nu är jag här på KravXperts och kommer snart att få ett diplom som Kravarkitekt. Det blir en ny framtid där jag får möjlighet att använda mig av alla mina kompetenser och erfarenheter och framför allt utveckla mig och lära nytt.

  KravXperts-tåget jag nu bordat rusar fram i Shinkansens hastighet, genom landskapet av Användningsfall, användarberättelser, processkartor, diagram av alla dess slag, loggning och säkerhet, hur upphandling genom krav går till att anamma arbetsmetoderna agilt och vattenfall och så klart mycket, mycket mer.

  På resan läser vi massor med böcker och framför allt KravXperts nya bok ”Agil kravexpert”. En bok som har blivit vår arbetsbok under resans gång. I utbildningen ”hjälper” vi bokens företag, ”Frisk &Kry”, med deras kravutveckling för sin nya webblösning och koncept. Jag kan verkligen rekommendera att läsa den!

  Nu ska jag sätta mig och plugga vidare inför REQB certifieringen!

  På återseende!

  / Lotta, blivande Kravarkitekt
   

 • Första blogginlägget

  28 feb, 2017

  Hej!

  Åh vad spännande att få ut första blogginlägget på vår hemsida!
  Här kommer vi uppdatera regelbundet med vad som händer på KravXperts och kring våra nätverkskvällar, prova-på möten och massa annat kul. Nu framöver kommer ni få följa våra Kravarkitekter och hur deras vardag ser ut nu fram till deras diplomering som sker i april 2017. Men innan dess vill vi presentera tankarna bakom konceptet Diplomerad Kravarkitekt (DKA) och om hur allting började.

  Vi hade en ledningskonferens i Strömstad där vi gemensamt kom fram till att expertkunskap, mångfald och förnyelse samt att verka för att professionen är viktig.

  Behovet av duktiga kravanalytiker, kravledare och kravarkitekter ökar ständigt och integreras ofta med agilt arbetssätt och/eller projektledning. Vi får i stort sett en förfrågan varje dag. Vi vill fortsätta vara ett expertbolag samt ha konsulter som lever vårt varumärke, att lämna avtryck hos varje kund – se till att kundens kravkunskap växer och blir användbart.

  Ett sätt var att visa på det värdet via rollen Kravarkitekt. Vi vill också gå utanför våra vanliga kanaler för att hitta duktiga kravkonsulter. Efter många diskussioner och idéer landade vi i slutändan i det nya programmet Diplomerad Kravarkitekt, vilket är KravXperts största satsning hittills.

  Nu är vi igång och satsningen känns helt rätt. Vi har haft tuffa och roliga dagar där vi hela tiden bygger på kompetensen och utbyter erfarenheter.

  Från och med nu lämnar vi över bloggandet till våra blivande Kravarkitekter.

  / Kerstin, Agneta & Ann

  Kravarkitekter