Innovation

11 maj, 2017För några veckor sedan så följde jag med ett gäng utvecklare på ett Hackaton med ett tema Innovation. Det var intressant att se att det görs en del kring AI och att det också finns här i Stockholm. På plats så fick jag träffa en robot vid namn Robyn. Ja vi har ju redan robotdammsugare och robothjälpare inom vården som kan mata patienter, men nu går det ett steg längre och roboten blir mer och mer lik en människa.

Det finns en robot som är lik en skyltdocka och som kan ändra utseende och ansiktsuttryck. Den kan prata och blir mer och mer lik en människa. Just den här roboten ovan är från företaget Furhat. En robot som kan användas till mycket, som hjälpmedel vid funktionsnedsättning eller en kompis?! Roboten är redan här! Det är ett nytt gränssnitt som kan ersätta mobilen eller din dator.

Det handlar om innovationer och om att hitta tillämpningar för roboten. Det är just nu hett på marknaden att vara innovativ. Alla diskuterar det, nu är inte digitalisering modeordet längre, nu är det innovationer.

Vad ska du då tänka på som kravhanterare? Det är klart att det blir roligt med alla nya tillämpningar, alla nya innovationer som kommer den närmaste tiden. Tänker på den exponentiella kurvan som finns inom innovationer. Det kommer att generera nya innovativa workshopar, många företag och myndigheter skapar nu sina innovationscenter. Det kommer att bli en hel del förändringsarbete i det här och förändrade synsätt. Det kommer också att ta kraft från det traditionella och att du behöver ett öppet men också kritiskt synsätt. Själv ser jag gärna tillämpningar inom vården eller för mänsklighetens bästa, tillämpningar som kan hjälpa oss. Vill ju gärna tro på att den nya tekniken innebär det bästa, att den kan hjälpa exempelvis personer med funktionsnedsättningar i vardagen och att den inte ersätter mänsklig kontakt.

Jobbar du med mer traditionella tillämpningar eller digitalisering, så då ska du fundera över de icke funktionella kraven, kraven på säkerhet, kraven på arkitektur, på vilka programvaror ni väljer ut till olika skikt. Det som nu är en vanlig mobil, PC eller en platta kanske i framtiden är en robot eller något helt annat.

Om du själv vill vara med och tävla kring innovationer så finns http://www.pts.se/innovation en tävling just nu som PTS och Arbetsförmedlingen har utlyst och som pågår till juni i år.  

Ops, nu är framtiden redan här. 

// Margareta, KravXperts